A számítógép-alapú kommunikáció nagyhatalmi és nagyvállalati perspektívái, geopolitikai és nemzetközi politikai gazdasági dimenziói

Iványi Márton

Absztrakt / abstract


A transznacionális vállalatok és a vonatkozó termékláncok, ideértve a szétpermeteződő információs és kommunikációs technológiákat is, globális térhódításának a huszadik-huszonegyedik századi tapasztalatai a jelenség történelmi, nemzetközi politikai gazdaságtani és geopolitikai kritikai vizsgálatának a relevanciáját sejtetik.
A számítógép-alapú kommunikáció röppályája a kapitalista fejlődésbe ágyazódik, amely magába foglalja a technológiai korszerűsítést, az államilag előmozdított piacliberalizációt, a „hagyományos” médiaágazatok összefonódását az újakkal és a hálózatokkal, valamint a mindezt kísérő intézményes struktúrák kiépülését.
E tanulmány a második világháború után lendületet kapó, majd a hidegháború lezárulásával átmenetileg globálisan is élre törő, valamint a kétezres évek első évtizedében véget érő, és e kihívásokra folyamatosan válaszokat kereső amerikai nagyhatalmi és transznacionális perspektívák viszonyát, kölcsönhatásait és feltételezhető összjátékát vizsgálja.
---
State and corporate perspectives on computer-based communication and the digital media economy

This paper seeks to present an overview of the multi-stage transformation of the digital and increasingly internet-focused media economy over the last three decades. Accordingly, it outlines the main structural, organisational and operational features of the media’s convergence, telecommunications and computer technology, and ar¬gues that, in light of the foregoing, any sharp distinction between the ‘old’ and ‘new’ players in the media sector seems somewhat misleading and requires a more nu- anced approach. It then moves on to the current changes in the power relations of the digital media and information economy on the global stage.

Kulcsszavak


információs és kommunikációs technológiák; világháló; média; történelem; nemzetközi politikai gazdaságtan; kapitalizmus;

Teljes szöveg:

PDF


DOI: http://dx.doi.org/10.22503/inftars.XIX.2019.2.3

Copyright (c) 2019 Információs Társadalom

Creative Commons License
Ez a mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Így add tovább! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően használható fel.