Hírek

A folyóirattal kapcsolatos aktualitások

Megérkezett folyóiratunk legújabb kiadása - 2019/2

 
Idei második számunk gerincét öt tanulmány adja, melyekben a megszokottól eltérően inkább az empíria felé tolódik a hangsúly.  
Elküldve: 2019-12-17 Bővebben...
 

Megérkezett folyóiratunk legújabb kiadása

 
Lapunk új, XIX. évfolyamának első száma sokszínű, egymástól markánsan különböző témáit reményeink szerint az köti össze, hogy kiemelt aktualitással bírnak, legyen szó globális tudáskormányzásról, az elektronikus aláírásról, a fiatalok okostelefon-használatáról,
a tudományos láthatóság vagy éppen a technológiai kulturális megalkotásának kérdéseiről
 
Elküldve: 2019-11-27 Bővebben...
 

Technikafilozófia műhelykonferencia a BME GTK-n

 
2019. december 12-13. között a BME GTK ad otthont a kétévente megrendezett “Budapest Workshop on Philosophy and Technology” (BudPT) nevű technológiafilozófiai műhelykonferenciának.
Az esemény keretében 41 előadást hallhatnak az érdeklődők, ezek jelentős részéből angol nyelvű folyóiratcikk készül az Információs Társadalom című folyóirat tematikus számaiba.
 
Elküldve: 2019-10-23 Bővebben...
 

Elhunyt Prazsák Gergő

 
2019. október 1-jén váratlanul elhunyt Prazsák Gergő társadalomkutató, az ELTE Társadalomtudományi Karának habilitált docense, az Információs Társadalom folyóirat szerkesztőbizottsági tagja.  
Elküldve: 2019-10-09 Bővebben...
 

Információs Társadalom a Milton Friedman Egyetem Versenyképesség konferenciáján

 
2019. május 10-én kerül megrendezésre a Milton Friedmann Egyetem immár hagyományos, versenyképesség témakörben tartott konferenciája. A programban ezúttal folyóiratunk (és ezzel a nyílt hozzáférésú tudományos lapok gazdasági hatása) is helyett kapott.  
Elküldve: 2019-05-06 Bővebben...
 

Megérkezett folyóiratunk következő lapszáma

 
Lapunk 18. évfolyamának zárásaként rendhagyó módon dupla számmal jelentkezünk, melyben szokásunkhoz híven igyekszünk az információs társadalom aktuális kérdéseit körüljárni, ezúttal két elméleti, négy empirikus tanulmány, egy műhelymunka és három recenzió segítségével.  
Elküldve: 2019-03-27 Bővebben...
 

Megjelent lapunk idei második száma

 
Az Információs Társadalom 18. évfolyamának második lapszáma az előző, e-sport és videojáték tárgykörét feldolgozó tematikus szám után ismét a reményeink szerint megszokott (műfaji és témaválasztásbeli) sokszínűség jegyében lát napvilágot. Összesen kilenc írást közlünk, melyek három nagyobb blokkba sorolhatók: három elméleti tanulmányt három empirikus vizsgálatot ismertető cikk követ, valamint a nagyobb lélegzetvételű írásokat ezúttal három recenzió egészíti ki.  
Elküldve: 2018-08-01 Bővebben...
 

Novemberben újra DE! konferencia - folyóiratunk szakmai partnerségével

 
2018. november 27-én, kedden kerül megrendezésre a 12. Digitális Esélyegyenlőség (DE!) Konferencia ("A Mester és MI - Neumanntól a blokkláncig és tovább") a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság szervezésében. A rendezvény egyik szakmai partnere ezúttal is az Információs Társadalom folyóirat.  
Elküldve: 2018-07-03 Bővebben...
 

Megjelent folyóiratunk legújabb száma

 
Az Információs Társadalom 18. évfolyamának első száma – részben folytatva a tavalyi év tematikus számainak sorát – egyetlen téma köré rendezett tartalommal jelentkezik. Ezúttal a videojáték és e-sport áll a cikkeink fókuszában.  
Elküldve: 2018-04-09 Bővebben...
 

Tematikus lapszámunkról írt az Infokommunikáció és Jog

 
Recenziót közölt az Infokommunikáció és Jog folyóirat Nemeslaki András, a BME GTK Pénzügyek Tanszék tanszékvezető egyetemi tanárának billentyűzetéből az Információs Társadalom és a Replika közös, "Biztonság és Magánélet" tematikájú iker-lapszámairól.  
Elküldve: 2018-04-04 Bővebben...
 

Replika 105!

 
Megjelent a Replika 105. száma.  
Elküldve: 2018-04-04 Bővebben...
 

Megjelent legújabb lapszámunk

 
Ha végignézünk lapunk 17. évfolyama utolsó számának tartalomjegyzékén, csupa jól ismert, és nagy érdeklődésre számot tartó témára bukkanhatunk, melyekkel rendszeresen foglalkozunk az Információs Társadalom lapjain: oktatás, mesterséges intelligencia, okos városok, adattudatosság. Nem véletlen, hogy szerzőink tematikus kiadásainkon túl is gyakran foglalkoznak ezekkel a kérdésekkel, hiszen amellett, hogy komoly hatással vannak a mindennapjainkra, a tudományos körökben és a közbeszédben is komoly érdeklődést és vitákat váltanak ki.  
Elküldve: 2018-02-13 Bővebben...
 

Elérhető az Információs Társadalom 2017/3-as lapszáma

 
Az Információs Társadalom 17. évfolyama számos tekintetben rendhagyónak mondható, és nincs ez másképp harmadik lapszámunk esetében sem. Két tematikus kiadásunk után (melyek a biztonság és magánélet, valamint a digitális szegénység témaköreit járták körül, a Replika folyóirattal együttműködésben) egy tartalmát tekintve óhatatlanul sokszínűbb lapot nyújtunk át olvasóinknak, melyek írásai között számos érdekességet találhatnak.  
Elküldve: 2018-01-12 Bővebben...
 

Az Információs Társadalom a 11. DE! Konferencián

 
November 28-án (kedden) immár 11. alkalommal kerül megrendezésre a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT) szervezésében a Digitális Esélyegyenlőség (DE!) konferencia. Az idei, 'MI mit tud? - Tudósítások a mesterséges intelligencia világából' tematikájú rendezvény szakmai partnere az Információs Társadalom folyóirat.  
Elküldve: 2017-11-21 Bővebben...
 

Biztonság és magánélet a Replikában

 
Megjelent a Replika 103. száma, melynek gerincét a folyóiratunkkal együttműködésben megjelentetett "Biztonság és magánélet" című tematikus blokk adja.  
Elküldve: 2017-07-13 Bővebben...
 

Biztonság és magánélet. Egy témakör két folyóiratban

 
2017-es első lapszámunk a biztonság és magánélet viszonyrendszerével foglalkozik, mely egyben a Replika folyóirattal történő együttműködésünk első közös tematikus összeállítása is egyben.  
Elküldve: 2017-07-13 Bővebben...
 

Kommunikáció. Média. Design – új tudományos folyóirat indult Oroszországban

 
Új, orosz és angol nyelvű, az információs társadalom tág témakörével foglalkozó tudományos lap indult el 2016 őszén. A folyóirat angol nyelvű címe „Communications. Media. Design”, tág tematikájában az információs társadalom jelenségeivel foglalkozik, szűkebb fókuszában a kommunikációtudományok és az újmédia jelenségei állnak. A szerkesztőség magyar kutatók írásait is várja.  
Elküldve: 2017-02-04 Bővebben...
 

Megjelent az Információs Társadalom új lapszáma

 
Az Információs Társadalom 16. évfolyama, illetve a 2016-os év számos változást hozott lapunk életében, mely változások szerkesztőségünk szándéka szerint mind olvasóink, mind pedig szerzőink számára előrelépést hoznak rövid és hosszú távon egyaránt. Ennek immár kézzelfogható eredménye legfrissebb számunk megjelenése.  
Elküldve: 2016-12-10 Bővebben...
 

Replika és Információs Társadalom: együttműködő folyóiratok

 
A magyar társadalomtudományi periodikák egyre szűkülő életterében és egyre nehezedő szerkesztői-kiadói feltételei között a Replika azon folyóiratok egyike, amelyek stabilan és színvonalasan képviselik a diszciplína hazai és külföldi kutatási eredményeit. Ha megnézzük a Replika elmúlt egy-másfél évben megjelent tematikus számait, szinte mindegyik olyan témát jár körül, amely az Információs Társadalom intellektuális portfóliójába is illik: Online világok, Surveillance studies, Big Data és szociológia, vagy a Médiatársadalom. Úgy véljük, hogy a tematikus rokonság és a szerkesztői szimpátia mellett a két periodika az olvasók piacán sem riválisa egymásnak: az az igényes olvasó, akit érdekelnek az egyik folyóiratban szereplő témák, nagy valószínűséggel érdeklődik a másik folyóirat témái iránt is.  
Elküldve: 2016-06-30 Bővebben...
 

Elindult az Információs Társadalom új weboldala

 
Megújult az Információs Társadalom internetes negjelenése, ami a szerkesztési folyamatok és a formai követelmények átalakításával járt. A jelenleg is zajló tesztüzem a 2016/1-es szám megjelenésével zárul, az idei évfolyamtól lapunk már az új szerkesztőségi rendszert használja majd. Az első 15 évfolyam archívuma (az INFONIA Alapítvány honlapján) továbbra is elérhető a főmenüből.  
Elküldve: 2016-06-17 Bővebben...
 
1 - 20 az 20 elem közül