Hírek

A folyóirattal kapcsolatos aktualitások

Elérhető folyóiratunk legújabb száma

 
Lapunk tizenhatodik évfolyamának utolsó lapszámával lassan lezárul az a megújulási folyamat, amelyet közel egy éve indított útjára szerkesztőségünk. Őszintén reméljük, hogy a külső és belső változások lassan beérő gyümölcsei egyre inkább kézzelfoghatóak olvasóink számára, és az információs társadalom jelenségeinek feldolgozását és megértését egyre magasabb szinten szolgálja folyóiratunk. Jelen lapszámunk mintegy kaleidoszkópszerűen mutatja meg, milyen széles eme jelenségek spektruma.  
Elküldve: 2017-05-19 Bővebben...
 

Megjelent az okos városokkal foglalkozó tematikus lapszámunk

 
Lapunk rendszeres olvasói már megszokhatták, hogy időről-időre tematikus lapszámokkal jelentkezünk, melyekben olyan témákat dolgozunk fel, amelyek szerkesztőbizottságunk megítélése szerint kiemelt figyelemre érdemesek, és ezt a figyelmet az adott téma aktualitása, az adott időszakban történő, kritikus feldolgozásának és helyes értelmezésének igénye és szükségessége csak tovább erősíti. Véleményünk szerint ilyen az okos város (smart city) témaköre is, amely a közbeszédben, a közpolitikában, és ehhez kapcsolódva a különböző fejlesztési-tervezési folyamatokban, illetve a tudományos diskurzusokban is egyre inkább előtérbe kerül, korunk két markáns trendjének, a városodási folyamatok gyorsulásának, illetve az információs korszak térnyerésének közös metszeteként. Mivel már az ’okos város’ fogalmának meghatározása is problematikus, úgy érezzük, éppen ideje a témakör sokrétű, a hazai viszonyokra is reflektáló, alapos feldolgozásának.  
Elküldve: 2017-04-19 Bővebben...
 

Kommunikáció. Média. Design – új tudományos folyóirat indult Oroszországban

 
Új, orosz és angol nyelvű, az információs társadalom tág témakörével foglalkozó tudományos lap indult el 2016 őszén. A folyóirat angol nyelvű címe „Communications. Media. Design”, tág tematikájában az információs társadalom jelenségeivel foglalkozik, szűkebb fókuszában a kommunikációtudományok és az újmédia jelenségei állnak. A szerkesztőség magyar kutatók írásait is várja.  
Elküldve: 2017-02-04 Bővebben...
 

Megjelent az Információs Társadalom új lapszáma

 
Az Információs Társadalom 16. évfolyama, illetve a 2016-os év számos változást hozott lapunk életében, mely változások szerkesztőségünk szándéka szerint mind olvasóink, mind pedig szerzőink számára előrelépést hoznak rövid és hosszú távon egyaránt. Ennek immár kézzelfogható eredménye legfrissebb számunk megjelenése.  
Elküldve: 2016-12-10 Bővebben...
 

Replika és Információs Társadalom: együttműködő folyóiratok

 
A magyar társadalomtudományi periodikák egyre szűkülő életterében és egyre nehezedő szerkesztői-kiadói feltételei között a Replika azon folyóiratok egyike, amelyek stabilan és színvonalasan képviselik a diszciplína hazai és külföldi kutatási eredményeit. Ha megnézzük a Replika elmúlt egy-másfél évben megjelent tematikus számait, szinte mindegyik olyan témát jár körül, amely az Információs Társadalom intellektuális portfóliójába is illik: Online világok, Surveillance studies, Big Data és szociológia, vagy a Médiatársadalom. Úgy véljük, hogy a tematikus rokonság és a szerkesztői szimpátia mellett a két periodika az olvasók piacán sem riválisa egymásnak: az az igényes olvasó, akit érdekelnek az egyik folyóiratban szereplő témák, nagy valószínűséggel érdeklődik a másik folyóirat témái iránt is.  
Elküldve: 2016-06-30 Bővebben...
 

Elindult az Információs Társadalom új weboldala

 
Megújult az Információs Társadalom internetes negjelenése, ami a szerkesztési folyamatok és a formai követelmények átalakításával járt. A jelenleg is zajló tesztüzem a 2016/1-es szám megjelenésével zárul, az idei évfolyamtól lapunk már az új szerkesztőségi rendszert használja majd. Az első 15 évfolyam archívuma (az INFONIA Alapítvány honlapján) továbbra is elérhető a főmenüből.  
Elküldve: 2016-06-17 Bővebben...
 
1 - 6 az 6 elem közül